Ce este Programarea Neuro-Lingvistică?
Denumirea de „Neuro-Linguistic Programming” („Programare Neuro-Lingvistică”) provine de la disciplinele care au influențat începuturile acestui domeniu. Totul a început că un studiu al relației dintre neurologie, lingvistică și patternuri (modele) de comportament (denumite „programe”).
„NLP este abilitatea de a-ți controla propriile stări mentale prin controlul propriului creier.”
Richard Bandler, co-creator al NLP
„Neuro” se referă la sistemul nervos uman și îndeosebi la modul unic prin care fiecare om își formează experiență asupra lumii („harta” asupra „teritoriului”) prin cele cinci simțuri – vizual (V), auditiv (A), kinestezic (K), olfactiv (O), gustativ (G).
” Linguistic” se referă la sisteme de comunicare verbală (limbaj) și comunicare non-verbală (limbajul trupului) prin care „cartografiem” realitatea din jurul nostru. Astfel, folosim limbajul pentru a comunica atât cu ceilalți cât și cu noi înșine. De asemenea, termenul acesta se referă atât la comunicarea conștientă cât și la cea inconștiență.”Programming” se referă la modul unic prin care noi ne conducem sistemele neurologice. Termenul este împrumutat din IT și a fost ales îndeosebi pentru a sublinia faptul că propriul nostru creier este „programabil”,adică putem modifică „programele” (strategiile, căile, tehnicile și metodele prin care îndeplinim diverse sarcini,mai mult sau mai puțîn complexe) pe care deja le avem cu altele, mai „performanțe”, care ne vor mișcă în direcția aleasă.Această este practic esență de la care s-a plecat în dezvoltarea NLP – modelarea excelenței – adică studierea oamenilor de mare succes în diferite domenii, „elicitarea” (definirea și extragerea) strategiilor de succes ale acestora și implementarea acestor strategii in propria viață pentru obținerea succesului.
„NLP este studiul excelenței umane și cum anume o putem reproduce.”
John Grinder, co-creator al NLP
NLP studiază patternurile (sau „programele”) create de interacțiunea dintre creier („neuro”), limbaj („lingvistic”) și corp. Astfel, din perspectiva NLP, tocmai această interacțiune este cea care conduce atât la comportamente pozitive, cât și la cele negative și totodată această conexiune creier-limbaj-corp este responsabilă pentru procesele din spatele excelenței (+) și patologiei (-).