preloder

Arta de a oferi si primi complimente

Complimentele fac parte din viata noastra si ne definesc ca fiinte sociale.

Complimentele faciliteaza relatiile interumane, ating o latura emotionala, leaga prietenii si prin ele ne comunicam energia pozitiva launtrica, atentia si aprecierea pe care i-o oferim interlocutorului nostru.

Complimentele ne bucura, ne aduc zambete si ne sunt returnate.

Intrebarea insa este : Stim sa primim si sa oferim complimente?

Daca aprecierea, validarea sau complimentarea la adresa noastra ne creeaza disconfort sau chiar o stare de jena, atunci inseamna ca exista un dezechilibru in maniera in care ne percepem pe noi insine si felul in care suntem vazuti de ceilalti.

Aceste momente, atrag evident o oarecare stare pozitiva pentru complimentul primit, insa mintea refuza sa accepte ca intrunim acele calitati pentru care am fost apreciati. Ca sa putem primi complimente de care sa ne bucuram si care sa ne induca o stare de bine, avem nevoie sa crestem nivelul stimei de sine si sa invatam sa ne acceptam si sa ne valorizam asa cum suntem.

Pentru a oferi si primi complimente dar si pentru a putea stapani o conversatie cu persoanele din jurul nostru, increderea si stima de sine crescute sunt esentiale.

Increderea si stima de sine sunt complet diferite, de multe ori ele fiind confundate.

Increderea de sine este o stare de spirit pozitiva si este definita de abilitatile, competentele, instruirea pe care o persoana le are intr-un un anumit domeniu.

Daca simti ca nu ai suficienta incredere de sine intr-o anumita conversatie, atunci mai citeste, mai documenteaza-te pana vei obtine informatiile dorite pentru a face fata cu brio unei discutii pe o anumita tema.

Stima de sine reprezinta modul in care ne percepem pe noi, de la cum gandim si ne comportam si pana la aspectul fizic.

Daca nivelul stimei de sine este scazut, atunci este important sa ne monitorizam intr-un jurnal CE anume nu ne place la noi, fie ca vorbim de ceva ce tine fizic de corpul nostru, fie ca vorbim de gandire si implicit de comportament.

Trecerea lor in jurnal ne va ajuta sa le constientizam si sa facem ceva pentru a aduce schimbarea pe care o dorim, fie sa mergem mai des la sala, sau sa ne vopsim parul intr-o culoare mult dorita, sau sa ne relaxam mai mult etc.

Iar acolo unde nu se pot produce schimbari, cel mai benefic este sa ne acceptam asa cum suntem, sa ne valorizam, sa ne iubim. Doar asa vom castiga respectul celor din jur, atentia si evident aprecierea lor.

Categorie: