Teama de esec si cum o combatem

Ce este teama de esec si cum o combatem

Teama de esec apare in urma unor deceptii din trecut, poate chiar din copilarie. Astfel persoana isi fixeaza continuu scopuri pe care trebuie sa le atinga cu orice pret, iar daca nu reuseste sa indeplineasca sarcinile pe care si le impune atunci considera ca este un esec. O persoana cu aceasta teama incepe sa evite situatiile noi, pe care poate si le doreste, considera ca sunt valoroase doar in momentul in care au realizari, altfel se devalorizeza, fiindu-le teama sa nu fie ridiculizata de catre ceilalti.

Teama de esec provoaca numeroase sentimente, cum ar fi: furie, frustrare, regret, dezamagire, rusine, confuzie. Aceste sentimente duc la o stare de anxietate si nesiguranta in fata unor evenimente sau situatii in care persoanele cu aceasta teama trebuie sa se confrunte.

Teama de esec poate aparea din diverse motive:

  • Expunerea la critici: criticile pot fi intense in perioada copilariei, datorita cerintelor exigente din partea parintilor, profesorilor sau chiar si a prietenilor.
  • Esec repetat: situatiile repetitive conduc la o stare de anxietate, astfel o persoana poate prinde teama de a nu i se intampla acelasi lucru ca data trecuta.
  • Stima de sine: in urma stimei de sine scazute si a neincrederii in fortele proprii o persoana poate prinde teama de a nu gresi si implicit de critica si etichetare.
  • Perfectionismul: pentru o persoana perfectionista un esec este o umilinta ce este tolerata foarte greu.

Cum poti inlatura teama de esec?

  1. O comunicare deschisa cu persoanele apropiate sau de incredere este benefica pentru a scoate la suprafata sentimentele acaparatoare, iar astfel, ele se vor diminua. Pe masura ce persoana se confrunta cu sentimentul de frica, intensitatea sentimentelor  scade, iar activitatile propuse vor putea fi duse la bun sfarsit, putandu-se consolida sentimentele de auto-valorizare.
  2. Teama de esec poate fi folosita si ca avantaj in anumite momente din viata. A trai o intamplare care nu a fost tocmai placuta aduce dupa ea o experienta din care se poate invata, care poate fi utila in viitor. Daca nu ar exista situatii dificile prin care fiecare persoana sa treaca, oare ar mai fi ceva de invatat? Esecul poate fi folosit in sens constructiv, conteaza doar modul in care sunt privite lucrurile!
  3. Perseverenta duce intotdeauna la rezultate pozitive. Chiar daca ceea ce isi propune o persoana nu se materializeaza de la prima incercare, este important sa nu fie abandonata cursa, pentru ca succesul uneori apare in urma unor incercari multiple si dificile, insa atunci cand apare, satisfactia este semnificativa.
  4. Esecul nu este o caracteristica personala, poate aparea in urma unor factori externi ce nu tin de persoana, ci de mediu.
  5. Esecurile sunt oportunitati pretioase de invatare. Dupa o dezamagire este important sa fie analizate actiunile si modalitatile diferite de actiune si cum anume pot fi imbunatatite aspectele viitoare. O analiza atenta a acestor aspecte pe viitor poate duce la atingerea mai rapida a succesului.
Categorie: